2019 02 13 – Nationale staking

Hoe vind ik de juiste informatie over mijn bus of tram?

  • Via een op lijnnummer doorzoekbare tabel

Doorzoekbare tabel

  • Via de realtime info op de website. Geef rechts bovenaan je haltenaam of haltenummer in 

Website van De Lijn

  • Via de pdf’s die je hieronder voor elke provincie kan vinden

Door de nationale staking rijden er weinig bussen en trams op het hele net van De Lijn. Slechts een beperkt aantal chauffeurs van De Lijn en de onderaannemers is aan de slag gegaan. De werkwillige chauffeurs zijn ingezet op de belangrijkste verbindingen.

De meest recente informatie over jouw bus en tram kan je hieronder terugvinden in lijsten die per provincie worden aangemaakt. In deze overzichten kun je opzoeken of jouw bus op het gewenste tijdstip rijdt. Indien we nog geen informatie hebben, dan staat er ‘info volgt’. Vanuit het overzicht aan het begin van de lijst kan je doorklikken naar jouw lijn. Dit kan met de meeste pdf-viewers zonder problemen.

De doorzoekbare tabel is de snelste manier om de informatie van jouw lijn op te zoeken. De informatie op deze tabel wordt elk halfuur vernieuwd.

ANTWERPEN

Overzicht ritten Antwerpen – Update 16.38 uur (pdf)

Door de vakbondsactie is de dienstverlening van De Lijn in heel de provincie zwaar verstoord. In het Noorden is deze namiddag amper 7 procent van de chauffeurs aan de slag gegaan, in de Kempen en de regio van Mechelen rijden er amper bussen.

Ook in de stad Antwerpen is er grote hinder voor het bus- en tramverkeer. De trams 3, 8, 11, 12 & 15 rijden niet, op de andere tramlijnen rijdt slechts 1 tot maximaal 4 trams. Reizigers die vanavond naar het Sportpaleis trekken met de tram zoeken best een alternatief, er zal vermoedelijk zo goed als geen bediening zijn.

Bekijk de aangepaste openingstijden van de Lijnwinkels in Antwerpen.

LIMBURG

Overzicht ritten Limburg – Update 16.38 uur (pdf)

In Limburg is de situatie vrijwel ongewijzigd en het ziet er ook naar uit dat dit zo blijft voor de rest van de dag. In de hele provincie is zo goed als geen busverkeer. Er is slechts een beperkt aantal chauffeurs aan de slag gegaan en die rijden voornamelijk op de streeklijnen 21a, 45 en 299. Maar opletten: ook op deze lijnen vallen heel wat ritten weg. Op andere streeklijnen wordt vrijwel niet gereden.

Op de stadsnetten van Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren wordt deze namiddag slechts sporadisch een rit gereden. Stadsnet Genk rijdt op dit ogenblik helemaal niet.

De belbussen rijden niet uit. Eerder gereserveerde ritten worden dan ook niet uitgevoerd. De belbuscentrale blijft vandaag dicht. De Lijnwinkels in Genk en Hasselt blijven gesloten.

Bekijk de aangepaste openingsuren van de Lijnwinkels in Limburg

OOST-VLAANDEREN

Overzicht ritten Oost-Vlaanderen – Update 16.38 uur (pdf)

In Gent kunnen reizigers rekenen op de volgende bediening deze namiddag:
• Tramlijn 1 rijdt om de 15 minuten.
• Tramlijn 4 (kant UZ) en buslijn 3 rijden om de 30 minuten.
• Tramlijn 4 (kant UZ en Ledeberg) rijdt om de 40 minuten.

Tramlijn 2 rijdt niet. De buslijnen 5, 6, 8, 9, 17, 18, 38 en 39 rijden niet. Alle stadslijnen in Gent rijden niet meer na 20 uur. Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden zwaar hinder. Op het stadsnet in Sint-Niklaas is erg beperkte bediening. Het stadsnet in Aalst rijdt niet.

Ook op de streeklijnen is er hinder: in de streek rond Gent rijdt 28 procent van de bussen. In de Denderstreek is dat 27 procent, de Vlaamse Ardennen 29 procent. In de regio Sint-Niklaas rijdt 12 procent. Ook het nachtnet in Gent ondervindt deze avond hinder: lijnen N1, N2, N3, N4 en N17 zijn verstoord. De andere lijnen (N5, N70 en N76) rijden normaal.

Alle Lijnwinkels in Oost-Vlaanderen zijn gesloten.

VLAAMS-BRABANT

Overzicht ritten Vlaams-Brabant – Update 16.38 uur (pdf)

Net als deze voormiddag is het aanbod van De Lijn sterk verstoord in heel de provincie: ongeveer 5 procent van de eigen chauffeurs is aan de slag, ook de onderaannemers staken veelal mee. Dat betekent dat weinig tot geen bussen rijden in alle regio’s (Druivenstreek, regio Brussel, Hageland, Pajottenland). Ook het stadsnet van Leuven ondervindt grote hinder: er rijden zo goed als geen bussen op de stadslijnen 1 tot met 9.

Bekijk de aangepaste openingstijden van de Lijnwinkels in Vlaams-Brabant.

WEST-VLAANDEREN

Overzicht ritten West-Vlaanderen – Update 16.38 uur (pdf)

Op het traject van de Kusttram rijdt in de voormiddag slechts 1 tram per richting. Er zijn nauwelijks bussen uitgereden in de kustprovincie. Ook de stadsnetten van Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare liggen zo goed als plat.

Bekijk de aangepaste openingstijden van de Lijnwinkels in West-Vlaanderen.


ATTEST 13 Februari 2019

Geraak je vandaag door de nationale staking niet op school of het werk? Download hieronder je attest.

Attest 13 februari NL (pdf)

Attestation 13 février FR (pdf)


Verbeterde online overzichten

De informatie over de dienstverlening tijdens een staking is op twee punten verbeterd. Eerst en vooral geven de overzichten van alle ritten aan of die wel of niet rijden. Is de informatie nog niet beschikbaar, dat staat er ‘info volgt’.

Daarnaast tonen de real time toepassingen op de stakingsdag alleen de bussen en trams die 99,9 procent zeker zijn uitgereden. Zo weten reizigers wanneer de volgende rit eraan komt. Voertuigen waarvan geen real time positie gekend is, worden niet getoond.

Werkwilligen op prioritaire assen

Woensdag gaan werkwillige chauffeurs aan de slag op prioritaire lijnen. Deze aanpak verschilt op twee punten van de gewone dienstverlening. Eerst en vooral gaan de werkwillige chauffeurs op twee vaste momenten aan de slag: bij het begin van de ochtendshift (5.30 à 6.00 uur) en bij de start van de middagshift (13.30 à 14.00 uur). Zo heeft De Lijn snel een beeld van het aantal werkwilligen voor die shift. Op een gewone werkdag gaan de chauffeurs op verschillende momenten aan de slag.

Daarnaast worden de opgedaagde werkwilligen ingezet op prioritaire lijnen. Hiervoor zijn progressieve scenario’s uitgetekend volgens het aantal werkwilligen. Door deze aanpak krijgen de reizigers een beter aanbod dan wanneer de werkwilligen gespreid over het hele net aan de slag gaan.

Criteria prioritaire lijnen

Bij de verdeling van de werkwilligen over prioritaire lijnen kijkt De Lijn naar een aantal criteria. Het gaat om zogenaamde attractiepolen als scholen en het aantal reizigers op grote assen. Chauffeurs rijden alleen op lijnen die ze kennen. De aanpak met de prioritaire lijnen geldt voor de eigen chauffeurs van De Lijn. De chauffeurs van de verpachte lijnen blijven hun vaste trajecten bedienen.


Website van De Lijn