2020 10 09 – Verstoorde dienstverlening op 9 oktober door vakbondsactie Update 20.00 uur

08/10/2020 Update 20.00 u

Nieuwe update met de meest recente informatie over de dienstregeling van jouw bus of tram op 9 oktober kan je hieronder terugvinden in lijsten per provincie.

Overzicht ritten Antwerpen – Update 19.55 uur (pdf)

Overzicht ritten Limburg – Update 19.55 uur (pdf)

Overzicht ritten Oost-Vlaanderen – Update 19.55 uur (pdf)

Overzicht ritten Vlaams-Brabant – Update 19.55 uur (pdf)

Overzicht ritten West-Vlaanderen – Update 19.55 uur (pdf)

In deze overzichten kun je opzoeken of jouw bus of tram op het gewenste tijdstip ‘rijdt’. Indien we nog geen informatie hebben, dan staat er ‘info volgt’. Vanuit het overzicht aan het begin van de lijst kan je doorklikken naar jouw lijn. Dit kan met de meeste pdf-viewers zonder problemen. We vernieuwen regelmatig gedurende de dag deze lijsten.

De Lijn betreurt hinder door staking op vrijdag 9 oktober

Door een actie van de drie vakbonden is onze dienstverlening in heel Vlaanderen mogelijk verstoord op vrijdag 9 oktober. Hoe groot de hinder precies zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk. De impact van de staking kan sterk verschillen van regio tot regio.

We doen er alles aan om jullie zo goed mogelijk te informeren. De meest recente informatie over de dienstregeling van jouw bus of tram op 9 oktober kan je hieronder terugvinden in lijsten die per provincie worden aangemaakt.

Overzicht ritten Antwerpen – Update 19.55 uur (pdf)

Overzicht ritten Limburg – Update 19.55 uur (pdf)

Overzicht ritten Oost-Vlaanderen – Update 19.55 uur (pdf)

Overzicht ritten Vlaams-Brabant – Update 19.55 uur (pdf)

Overzicht ritten West-Vlaanderen – Update 19.55 uur (pdf)

In deze overzichten kun je opzoeken of jouw bus of tram op het gewenste tijdstip ‘rijdt’. Indien we nog geen informatie hebben, dan staat er ‘info volgt’. Vanuit het overzicht aan het begin van de lijst kan je doorklikken naar jouw lijn. Dit kan met de meeste pdf-viewers zonder problemen. We vernieuwen regelmatig gedurende de dag deze lijsten.

Vanaf vrijdagochtend 9 oktober kan je de meest recente informatie over de dienstregeling van jouw bus of tram ook terugvinden op de haltepagina (op onze website of in onze app) en via het haltescherm. Op deze haltepagina’s zal je de realtime-info vinden over de ritten die rijden.

Versterking autocars

Op de drukste ritten worden sinds begin deze week autocars ingezet om de capaciteit te verhogen. Het is mogelijk dat omwille van de staking de oorspronkelijke rit echter niet rijdt. De autocars zelf blijven wel rijden maar hierdoor kunnen opnieuw capaciteitsproblemen op die rit ontstaan.

Ook de Lijnwinkels ondervinden hinder

De meest recente informatie over de openingsuren van jouw Lijnwinkel kan je in de Storelocator terugvinden.

Hinder bij Belbuscentrale en Belbus 

De Belbuscentrale werkt morgen niet telefonisch. Digitale reservaties voor later kunnen wel morgen gebeuren.

Bepaalde Belbusritten morgen worden niet gereden.
Klanten met een reservatie voor deze geïmpacteerde ritten zijn afgebeld.

Bij het leerlingenvervoer is er geen hinder

We rekenen erop dat onze reizigers hun vertrouwen in ons behouden

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn beklemtoont dat deze actie, en vooral de timing ervan, betreurenswaardig is. In een tijd waarin De Lijn zich moet meten met de privésector schaadt elke staking ons imago als voorkeurspartner van de Vlaamse overheid. Daarnaast straalt deze actie uiteraard negatief af op het vertrouwen van onze reizigers. Net nu we de voorbije maanden heel wat maatregelen hebben genomen om onze reizigers vlot en veilig op hun bestemming te brengen. Sinds deze week werken we ook samen met autocarbedrijven om ons te ondersteunen.
Deze inspanningen zullen we uiteraard blijven voortzetten. We rekenen erop dat onze reizigers hun vertrouwen in ons behouden.

Achtergrond

De organisatie van het openbaar vervoer zal er vanaf 2022 behoorlijk anders uitzien. Dat werd beslist door de Vlaamse overheid in het kader van het decreet Basisbereikbaarheid. Dat heeft ook directe gevolgen voor De Lijn en voor onze medewerkers, met name onze collega’s van de belbuscentrale en het leerlingenvervoer.

We hebben heel wat inspanningen geleverd om deze medewerkers met hun specifieke expertise een nieuw toekomstperspectief te bieden. Zo deed onze directie op dinsdag 6 oktober nog een degelijk voorstel aan de vakbonden om de impact op de betrokken medewerkers te verzachten. Toch hebben de vakbonden dit voorstel afgewezen en aangegeven om op vrijdag 9 oktober over te gaan tot een algehele staking.

De Lijn betreurt dat haar reizigers door deze actie in de kou blijven staan en verontschuldigt zich voor het ongemak.